Handige kilometerdeclaratie

Als startend ondernemer heb je vaak nog helemaal geen zakelijke auto. Als er al budget voor is, dan rijd je nog zo weinig zakelijke kilometers dat de aanschaf van een zakelijke auto alleen maar een dure keus zou zijn. Daarom stap je zonder er over na te denken gewoon in jouw privé auto voor dat ritje naar de KvK, naar de groothandel, naar je boekhouder, naar dat netwerkevent en natuurlijk naar je klanten. Alle kosten hiervan betaal je zelf, namelijk de aanschaf en afschrijving van je auto, de benzine en de parkeerkosten.

Belastingvoordeel

Gelukkig stopt mijn verhaal nog niet. Want voor elke zakelijke kilometer die jij in je privé auto rijdt, mag je jezelf een vergoeding geven van 19 cent. Deze vergoeding komt ten laste van je resultaat, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt.

Wat moet je hier voor doen?

Per periode (bijv. per maand/kwartaal) noteer jij je zakelijke kilometers: op welke datum was jouw zakelijke rit, waar ging je naar toe en hoeveel kilometer legde je hier voor af. Tel de kilometers uit deze periode op en vermenigvuldig dit met 0,19. Het bedrag dat hier uitkomt, mag je als vergoeding overmaken van je zakelijke rekening naar jou zelf. Boek tenslotte dit bedrag in je administratie weg in de kosten of vraag je boekhouder dit voor je te verwerken.

Hoe houd je je kilometers handig bij?

Er zijn leuke apps voor het bijhouden van je kilometers. Maar deze zijn er vaak op gericht om alle kilometers bij te houden: beginstand, eindstand, elk ritje. Dat is in dit geval niet nodig en veel te veel werk. Daarom krijg je van mij in deze download een eenvoudig Excel-overzichtje. Print het overzicht vier keer uit en leg het in je dashboardkastje. Noteer het gelijk als je een zakelijke rit hebt gehad. Na afloop van het kwartaal neem je je ingevulde overzicht mee in je boekhouding en begin je weer aan je volgende kilometerdeclaratie.

Kilometerdeclaratie zakelijke kilometers
Download je kilometerregistratie

Alleen voor auto?

Tenslotte nog wat leuks: in de meeste gevallen wordt de belastingregel die hierboven is uitgelegd gebruikt bij vervoer per auto. Maar eigenlijk maakt het helemaal niet uit welk privé vervoermiddel jij gebruikt: je auto, je stadsfiets, je motor, of je e-bike. Voor elke zakelijke kilometer mag je 0,19 in je onderneming van de winst aftrekken.

Lees nog een inspirerende blog

Vind nog een gratis download